Zijn de koeien gek of wij?

Zijn de koeien gek of wij?

Ik schijn niet de allergrootste fan van paus Franciscus te zijn. Ik ben inderdaad niet echt blij met Amoris Laetitia, met zijn hommage aan Pachamama, met de rücksichtlose ontmanteling van het JP II Instituut en met zijn vriendjespolitiek. Maar ere wie ere toekomt. Zijn overweging bij Urbi et Orbi was indrukwekkend. En zijn obeservatie van het Coronavirus onlangs in een interview met een Spaanse journalist (zie: Breitbart) snijdt hout.

Op de vraag of het Coronavirus een wraakactie van de natuur is op de mensheid, antwoordde de paus dat de natuur om aandacht schreeuwt: “Er is een gezegde dat luidt: ‘God vergeeft altijd, mensen vergeven soms, de natuur vergeeft nooit: aardbevingen, overstromingen, de natuur laat zich horen opdat wij meer aandacht aan haar zouden besteden’ “.

Is het virus een wraakactie van de natuur? Ik zou het niet weten. Wat ik wel weet, is dat marktpartijen zoals we die in China tegenkomen geen onwaarschijnlijke bron zijn van pandemieën. Levende dieren van allerlei verschillende soorten worden daar ter plekke afgemaakt, het bloed van het ene dier vloeit samen met dat van het andere beest, bacillen en bacteriën van vogels, koeien, varkens en honden vermengen zich (een soort Tinder, maar dan voor virussen). Een serieus blad als Smithsonian waarschuwde drie jaar geleden al dat China de ground zero zou kunnen worden toekomstige pandemieën, dankzij de Chinese praktijken met dieren.

Maar het gaat er niet alleen in China zo aan toe. In 1990 waarschuwde James Goldsmith in zijn boek The Trap al voor de praktijken van Britse boeren, die van koeien een soort kannibalen maken door koeien afval van geslachte koeien - waaronder beenmerg en hersenen - te voeren om kosten van proteïne uit te sparen. Goldsmith waarschuwde dat dit zou kunnen leiden tot merkwaardige ziekten zoals de hersenaandoening Kuru. Goldsmith werd voor paniekzaaier uitgemaakt, totdat de Gekke Koeienziekte uitbrak. Onderzoek wees inderdaad uit dat het eten van koeienhersenen door koeien de oorzaak was.

De vraag is of wij verstandiger te werk gaan. Dankzij bijvoorbeeld subsidie op graan, zijn we enorme bergen graan gaan produceren. Het maakte niet uit of er vraag en afzet was, je kreeg toch wel je geld overgemaakt. Hadden we dat al niet eerder meegemaakt met boter en melk? Maar nu werd het overtollige niet doorgedraaid, maar aan koeien te eten gegeven. Zoals we weten zijn koeien geschapen om gras te eten. Ze werden dus ziek en om dat tegen te gaan vermengen we het graan met antibiotica die koeien weerbaar maken tegen bacteriën die ze dankzij het eten van graan ziek maken. Op dezelfde manier mishandelen we varkens, die zoals bekend genetisch dicht bij de mens staan. Dat de Varkenspest overdraagbaar bleek op mensen hoeft niet echt te verbazen.

Is de Corona pandemie an Act of God omdat wij sollen met Zijn schepping? Volgens mij doen wij het onszelf aan. Als je de gebruiksaanwijzingen van een fabrikant niet opvolgt moet je dat zelf weten. Maar waarschijnlijk overleeft je product het niet. Of jijzelf niet. Als je de gebruiksaanwijzing van de Schepper van de natuur negeert, gaat ook dat naar de bliksem. En wij ook. Geef God niet de schuld voor wat we zelf doen.