Twee koeien

De R.K. Kerk is geen NGO, ook geen goede doelen organisatie en ook geen politiek genootschap. Waarin verschilt het christendom nu eigenlijk van maatschappelijke en politieke systemen. Wellicht is dit nog het best uitgelegd aan de hand van 2 koeien.

 

- Socialisme: je hebt 2 koeien; de regering pakt er 1 van je af en geeft die aan je buurman die er geen heeft.

- Communisme: je hebt 2 koeien, de regering neemt ze allebei af en geeft je een beetje melk.

- Fascisme: je hebt 2 koeien, de regering neemt ze allebei af en de melk kun je terugkopen.

- Nazisme: je hebt 2 koeien, de regering neemt ze allebei af en schiet je vervolgens neer.

- Europese Gemeenschap: je hebt 2 koeien, de regering neemt ze af, ruimt er eentje, melkt de andere en giet de melk vervolgens weg.

- Traditioneel kapitalisme: je hebt 2 koeien. Je wisselt er 1 voor een stier, je kweekt een hele kudde koeien, verkoopt die en gaat rentenieren.

- Multinational: je hebt 2 koeien, je verkoopt er 3 aan een dochteronderneming in Korea, je koopt die terug via een stroman, zodat je de kosten van 5 kunt aftrekken van de belasting en voor 5 koeien subsidie aanvraagt bij Europa. Je verkoopt je 5 koeien plus 3 van je dochteronderneming aan een Amerikaans fokbedrijf en wordt vervolgens op de Amerikaanse veemarkt ontmaskerd, want je stallen staan leeg omdat je de eerste 2 koeien allang aan een abattoir had verkocht….

- Amerikaans systeem: je hebt 2 koeien, je verkoopt er 1 en dwingt de andere om melk te geven voor 3. Je bent verbaasd als het beest dood neervalt.

- Engels systeem: je hebt 2 koeien. Ze zijn alle 2 gek.

- Italiaans systeem: je hebt 2 koeien, maar je weet even niet waarom…en nu ga je spaghetti eten.

- Russisch systeem: je hebt 2 koeien, je telt ze en ontdekt dat het er 5 zijn, je telt nog een keer en ontdekt dat het er 30 zijn, je telt opnieuw en het blijken er 17 te zijn. Je stopt met tellen en opent je 4de fles wodka van deze ochtend.

- Frans systeem: je hebt 2 koeien en ze zijn de belangrijkste van de wereld.

- Zwitsers systeem: je hebt 2000 koeien, maar geen enkele is van jou. Je verdient geld door ze voor een ‘onbekende’ buitenlander bij te houden.

- Indiaas systeem: je hebt 2 weldoorvoede koeien en je komt zelf om van de honger.

- Chinees systeem: je hebt 2 koeien, 300 mensen melken ze dagelijks. Je beweert dat er geen werkeloosheid is in je land en laat de journalist die dit probeert te ontmaskeren executeren.

- Waals systeem: je hebt 1 koe. Je gaat in staking omdat de Vlamingen er 2 hebben.

- Katholiek systeem: je hebt 2 koeien. Je geeft ze beiden af.

- Vaticaan anno 2024: je hebt een koppeltje koeien. Maar we noemen het iets anders.